Защо разнообразното хранене е от значение?

Едно от най-важните правила за здравословното хранене е разнообразието. Нашите предци са изяждали до няколко хиляди вида животни и десетки хиляди растения за цялото време, когато са били на земното кълбо. За съжаление, сега нашата употреба на продукти е  много монотонна. Представете си, че 90% от калориите, които ядем, идват от по-малко от 10 храни. От растителните продукти – това е пшеница, ориз, овес, животински продукти – това е говеждо, свинско, пилешко. Това е много малко разнообразие.

Защо е важно разнообразието в диетата?

Факт е, че в природата няма продукти, които биха съдържали 100% от всички вещества, от които се нуждаем. Всеки продукт има своите силни страни. Ако вземем всичките си нужди като 100%, тогава един продукт ще бъде 20%, друг 15% и т.н. Ето защо колкото по-голямо е разнообразието от продукти в нашата диета, толкова по-голям е делът в нуждите ни от витамини, минерали, антиоксиданти, незаменими аминокиселини, ненаситени мазнини.

Вероятно сега виждате, че много хора имат опростен възглед за здравословното хранене. Например, човек отиде на фитнес, яде елда и пилешки гърди. Той ги яде за закуска, обяд и вечеря и след това започва да се оплаква, че има някакви проблеми. Този продукт може и е полезен, но ако го консумирате постоянно, неизбежно ще доведе до недостиг на различни компоненти.

Има сезонни колебания на продуктите, някои са свежи през определен сезон, някои отсъстват и се внасят от далеч. Когато се стремим към разнообразие, убиваме три птици с един камък:

  1. Намаляване на потенциалната токсичност. Сега се говори много, че всички храни съдържат някакъв вид замърсители – антибиотици в пилешко месо, нитрати в спанак и т.н. Факт е, че черният ни дроб и бъбреците вършат отлична работа за елиминиране на различни видове вредни вещества. Ако изядем малка част от всеки продукт, тогава тялото ни лесно може да се справи с отстраняването на токсичните вещества. Но ако изяждаме голяма част от един и същи продукт всеки ден, тогава всички видове токсини могат да се натрупат в тялото ни и да окажат странични и неблагоприятни ефекти върху здравето ни.
  2. Колкото по-разнообразно се храним, толкова повече различни вещества приемаме. Например полезно ли е зелето? Полезно е. Но ако ядете само зеле, тогава няма да получите много други антиоксиданти. Как да ги получим всички? Направете си цветна салата или добавете цветни плодове. Нещо червено, нещо светло, нещо жълто. Колкото по-голяма е комбинацията от цветове, толкова по-голям ще бъде спектърът от различни вещества, които ще получите за себе си и това ще бъде от полза за вашето здраве.
  3. Комбинирайки различни продукти, ние подобряваме тяхното взаимодействие. Със сигурност сте чували, че куркумата е полезна подправка и много хора я използват активно. Това е вярно, но за да се абсорбира активното вещество (куркумин), трябва да се използва с много мазнини, защото куркуминът е мастноразтворимо съединение. Ако добавите тук черен пипер, усвояването на хранителни вещества и куркума ще бъде максимално. Ако просто го добавите към супата, където на практика няма мазнина, или я поръсите в салата, за съжаление, цялата полезност на куркумата ще изчезне. Комбинацията от разнообразни хранителни вещества също подобрява взаимодействието им помежду си.

Класически пример за това взаимодействие е салата, в която има достатъчно мазнини. От една страна, фибрите ни карат да се чувстваме пълноценни, а от друга, мазнините забавят чревната подвижност и оказват влияние върху нашата ситост. Фибрите и зехтина работят добре заедно – чувствате се пълноценни и ядете достатъчно калории с удоволствие.

Опитайте се да разширите разнообразието си колкото е възможно повече и напълнете хладилника с цветни и здравословни храни. Ако нямате време да се редите на опашка в магазина, поръчайте хранителни стоки онлайн: http://foodpanda.bg/chain/cf5eh/fantasticoo.

admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *