Абонирай се

Спалното бельо от египетският памук

Публикувано от admin 14.10.2019 0 Коментар(а)

Спалното бельо, отглеждано по долината на река Нил се нарича още ELS. Съществуват много производители по целия свят, които се опитват да отглеждат такъв сорт, но уникалния климат в района на Нил прави автентичния египетски памук фин, нежен и деликатен.

 

 

Автентичност на египетския памук

 

Етикетът върху продуктите, на които е изписано, че са съставени от египетски памук, не винаги означава, че съдържат 100% ELS памук, отглеждан в долината на река Нил. Спалното бельо от египетският памук има гладка, лъскава повърхност и се чувства изключително мек на допир. Памучните продукти, произведени в други части на света, могат да бъдат с добро качество, но да не са съставени от автентичен египетски памук. Стандартните сортове такъв памук се отглеждат обикновено в САЩ, Индия и Китай, но те не могат да се похвалят с толкова добри оценки за мекота и издръжливост, за разлика от истинския египетски памук.

 

 

Поглезете се със дългите шапелни памучни влакна

 

Изключително дългият памук от щапелни влакна създава по-здрави нишки, използвани за изработване на здрави, но меки продукти. Доброто земеделие и производствените методи подхранват богатите влакна на египетския памук. По-висококачественият памук в Египет се отглежда биологично и се събира с деликатен ръчен труд. Основният сорт памук в страната се оказва силно устойчив поради химичния си компонент госипол, който предпазва от насекоми, вредители и увреждания от гъбички. Висококачественият памук след това преминава през процес на разресване, при който се премахват по-късите влакна, оставяйки само дълги, еднакви нишки. Памукът с къси влакна съдържа по-слаби нишки и лесно се преплита.

 

 

Брой на нишките

 

Видът на памука представлява истинската стойност на тъканта, без значение колко висок е броят на конците вътре в него на квадратен инч. От 200 до 400 броя нишки показва качеството на памучен продукт, но все още се нуждае от нишки от египетски памук ELS. Памукът ELS е деликатен и тънък, така че обикновено виждате по-висок брой нишки на квадратен инч.