Абонирай се

Охлаждащо спално бельо

Публикувано от admin 17.05.2021 0 Коментар(а)

Топлината в спалнята може да повлияе на нашия комфорт. Когато е много горещо, температурата на тялото ви трябва леко да спадне, преди да си легнете, защото няма да можете да спите, когато ви е прекалено горещо.

 

 

Идеалната температура в спалнята трябва да е около 16 - 18 ° C, така че може да бъде трудно да се настаните комфортно в горещо и задушно пространство. В такова място  много хора страдат от нарушен сън през нощта.

 

За щастие има някои невероятни начини да си осигурите прохлада, когато е прекалено горещо - от закупуване на охлаждащи възглавници до създаване на въздушен поток. Опитайте тези прости и ефективни стъпки, за да си гарантирате, че ще се чувствате хладно и удобно в леглото.

 

1. Запазете спалнята хладна с щори или завеси

 

Дръжте завесите или щорите, изтеглени през деня, за да не влиза слънцето. Затъмнението с щори и завеси ще блокира светлината и ще пропускат въздуха.

Светлините и уредите могат да генерират много топлина, така че ги изключвайте, освен ако нямате нужда от тях.

 

 

2. Насърчете въздушния поток във вашата спалня

 

Отворете възможно най-много прозорци и врати, за да може въздухът да циркулира. Прозорците, дори леко отворени, създават лек въздушен проход, който ще изведе навън топлия въздух и ще позволи на спалнята ви да се охлажда.

Ако имате таванско помещение, опитайте да отворите люка, тъй като горещият въздух има свойството да се издига нагоре.

 

 

3. Отидете да спите в друга стая, ако спалнята ви е твърде гореща

 

Някои стаи в къщата са естествено по-хладни от други. Не забравяйте, че топлината се повишава на горните етажи, така че ако живеете в къща, може да се преместите да спите в някое от помещенията на долния етаж в топлите нощи. Стаите, гледащи на север, също са много по-хладни от тези в останалата част на сградите.

Дори ако не можете да преместите спалнята си за постоянно, може да спите на диван или сгъваемо легло в нощите, когато е най-горещо.

 

 

4. Заложете на охлаждащо спално бельо

 

Използвайте спални комплекти от естествени материали, тъй като естествените материи ще абсорбират влагата от изпотяването и ще я изпарят. Това може да бъдат чаршафи от памук, лен, тенсел, бамбук или коприна.

Охладете чорапите в хладилника преди да си легнете. Охлаждането на краката понижава общата температура на кожата и тялото ви.

Ако имате дълга коса, вържете я. Косата около врата ви може да ви накара да се потите повече.

 

 

5. Използвайте интелигентна технология, за да спите по-добре

 

Използвайте електрически вентилатор. Тихите модерни вентилатори с таймери и широк избор от настройки са идеален избор, ако се мъчите да заспите дълго. Вентилаторите за бюро и на пиедестал също ще свършат добра работа. Ако наистина е горещо, поставете плитка купа с ледена вода пред вентилатора, за да охладите въздуха.

Следващия път, когато купувате вентилатор, се опитайте да изберете технология с по-модерни функции за регулиране на температурата.

 

 

6. Опитайте естествени начини да спите по-лесно

 

Лягайте си навреме и не се отдавайте на късно гледане на филми. Това само ще усложни проблема, тъй като електричеството ще направи стаята ви по-топла. Може да опитате и някои техники за медитация.

Пригответе хладна вана или вземете освежаващ душ преди лягане, за да понижите основната си телесна температура.

"Студен компрес" може да охлади вашите пулсови точки. Пулсовите точки на тялото ви могат да охлаждат ефективно останалите точки. Поставете студен компрес или ледени кубчета в найлонова торбичка на китките и шията и ще се изненадате от ефективността. Само не им позволявайте да се стопят в леглото ви!

Помислете за етеричните масла. Лавандулата е фантастично помощно средство за сън. Опитайте да смесите няколко капки със студена вода в малка бутилка и напръскайте около спалнята си, преди да си легнете.

 

Пийте много студена вода през нощта и дръжте чаша до леглото.

Избягвайте твърде много кофеин, алкохол или храна непосредствено преди лягане. Всички те могат да ви накарат да се чувствате превъзбудени, дехидратирани или да чувствате тежест от храната.

Дехидратацията с алкохол преди сън в гореща нощ, очевидно не е най-доброто решение. Стойте далеч от алкохолните напитки, за да повишите шансовете си за спокоен и здрав сън.