Абонирай се

Микрофибър или памук

Публикувано от admin 23.03.2021 0 Коментар(а)

Съставът на тъканта при избор на спално бельо

 

Качествените продукти са изработени от естествена материя с равномерно тъкане. За домашен текстил се използват най-често следните суровини:

  • памук,
  • лен,
  • коприна,
  • вълна (в одеяла и покривала),
  • изкуствени материали (микрофибър или полиестер)
  • смеси (синтетика и естествени материали)

 

 

Микрофибър или памук ефект

 

Комплектите трябва да са екологични и хипоалергенни, особено за семейства с деца. Текстилните изделия от микрофибър или памук за деца трябва да трайни, дишащи и хигроскопични. За да се увеличи устойчивостта на износване и да се получат ярки шарки, към тъканта често се добавят синтетични влакна. Дори малък процент полиестер ви позволява да получите изделия с по-цветни нюанси.

 

Според GOST добавянето на до 10% изкуствена нишка към памучна тъкан може да не е посочено от производителя.

Ако прекалите със синтетиката, сънят и почивката ще бъдат неприятни. Основната задача на производителя е да улови фината линия в тези пропорции, да поддържа комфорт при употреба и продуктите да имат устойчивост на износване.

 

Шевът върху коприненото (сатенено) спално бельо трябва да бъде равномерно обработен, в противен случай тъканта бързо ще се деформира.

Платове, изработени от природни вещества, чрез поредица от химически и физически влияния, се считат за естествени. При тях има запазване (понякога дори надминаване) на качеството на естествените аналози.

 

Вискозата е най-разпространената неестествена тъкан, която се прави от рециклирана целулоза. Тя е дишаща, приятна на допир и не предизвиква алергии.

 

Liocell, Tensel (TENCEL®) е най-добрата изкуствена материя от евкалиптово дърво. Абсорбира добре влагата, не се деформира и не образува пилинг ефект. Тя се драпира и  има бактерицидни свойства. Това е хипоалергенен материал, използван и в термо спалното бельо.

Бамбукът е направен от растението бамбук. Такова спално бельо е хигроскопично и неутрализира миризмите поради антибактериалния си ефект.

 

За разлика от изкуствените, синтетичните тъкани са резултат от сложни химични реакции (полимеризация) на нефт, газ и въглищни продукти. Синтезираните влакна позволяват на естествените материали да добавят издръжливост и цвят. За шиенето на такова спално бельо обикновено се използва полиестер и акрил. Смесеният памук със синтетика има много добри свойства и изсъхва по-бързо.