Абонирай се

Какво не знаем за шала?

Публикувано от admin 02.02.2016 0 Коментар(а)

Шалът е неизменен моден аксесоар, който има  много по-древна история, отколкото други култови дрехи и аксесоари

 

 Свикнали сме да носим шал през зимата, за да ни предпазва от студа. Плътен, вълнен или памучен, сигурен помощник в битката със студа. Днес, шалът е  разпространен през всичките сезони като стилно и модно решение в облеклото на много жени и мъже по света. И понеже модата понякога е безпощадна приумица, то днес има хора, които даже в горещите дни на лятото носят добре познатия вълнен шал.

 

 Шалът в съвремието носи и своята естетически функции, правейки облеклото още по-изразително. Разпространението му като повече от аксесоар, който топли през зимата, дължим на Холивудските модни прищявки. Но шалът, като глобален моден феномен се появява през 19 век. Тогава дамите и господата от всички класи, започват да го носят като ежедневен аксесоар.

 

 Историята на шала започва с чисто религиозното му предназначение и в началото той няма познатите ни днес естетически функции. Известно е обаче, че във  древен Рим, шалът се е наричал судариум, тоест кърпа за пот. Римляните го ползвали за почистване, а често го ползвали за увиване около талията, или около шията в по-топлите дни. Това, което е най-близо до модерния шал като предназначение е било носено от римляните във войните, които водели далеч на север от Рим. Той ги предпазвал от студа в неприветливите условия. 

 

 В магазина, в мола, в онлайн-магазина има богат избор на класически шалове от вълна и памук; модели за мъже, жени и деца. Оригинални тренди аксесоари, способни да обогатят всяко облекло по уникален начин и в същото време практични. Многоцветните шалове например са идеални за по-младежки и ироничен стил на обличане, докато декорираните с апликации модели са точния избор за чувствителни и стилни жени. Дори и за децата има модели, които са перфектни за зимата, така че да ги предпазват от студа в града, или в планината. Докато за стилните мъже едноцветните решения са точния избор за офиса, делови срещи и церемонии.