Абонирай се

Какви са предимствата на розовата вода?

Публикувано от gabi 04.02.2022 0 Коментар(а)

По нашите географски ширини расте едно магическо растение, което не само е красиво, но и радва с уникалния си аромат. Вероятно сте се досетили, че става въпрос за Rosa Damascena - българската маслодайна роза, от която се произвежда розовото масло. Този ценен еликсир е уханна съставка, която присъства в едни от най-скъпите дизайнерски парфюми. Именно България е един от най-големите износители на розово масло в света, което и повод за национална гордост.

 

При извличането на розово масло, т.нар. процес на дестилация, се получава и още един много полезен продукт, който не може да се похвали с толкова голяма слава, но пък има не по-малко полезни свойства. Точно така, става дума за уханната розова вода. Вижте как може да я използвате и защо е хубаво винаги да имате по една опаковка вкъщи.

 

Поддържа кожата балансирана

 

Розовата вода е сред най-широко използваните натурални води в ритуалите за красота. Тя е подходяща за всеки тип кожа, а едно от най-полезните свойства е, че помага да запазите естествения баланс на вашата кожа. По-агресивните продукти, а понякога дори и обикновената вода, с която миете лицето си, може да разбалансира натуралното pH на кожата, което пък да доведе до други проблеми - сухота, нарушена кожна бариера и чувство на дискомфорт.

 

Един полезен съвет е винаги след измиване на лицето да го подсушавате деликатно с кърпа и след това да нанесете малко количество розова вода с козметичен тампон. Моментално ще усетите приятното действие, а кожата ви отново ще се почувства добре.

 

По-хидратирана и чиста кожа

 

Още една причина да включите розовата вода във вашия сутрешен или вечерен ритуал, е че в нея се съдържат множество полезни вещества и антиоксиданти. Те помагат да запазите хидратацията на кожата, което е един от най-важните фактори за нейния младежки, здрав и красив вид.

 

В допълнение, розовата вода притежава и противовъзпалителни свойства, благодарение на което облекчава кожни раздразнения и предотвратява появата на несъвършенства. Този ценен природен еликсир е толкова универсален и деликатен, че може спокойно да се ползва и от хора с чувствителна кожа.

 

100% натуралната розова вода, може да се използва като заместител на водите за уста. Тя оказва чудесно действие с борбата с микробите и подпомага здравето на устната кухина. А вие знаехте ли за това нейно приложение?

 

Някои хора дори правят гаргара с розова вода, за да облекчат симптомите на възпалено гърло. Ако решите да консумирате розова вода, уверете се, че продуктът, който сте избрали е подходящ за тази цел. За съжаление не всички продукти, които са представени с името розова вода, всъщност представляват 100% натурален дестилат от роза.

 

Помощ в грижата за красива коса

 

Когато казахме, че тя е универсален продукт, не се шегувахме. Розовата вода може да се използва и като грижа за коса. Тя подхранва косата, омекотява я и помага да запазите здравината и блясъка ѝ. Има различни начини, по които може да я включите в грижата за косата, като например в състава на домашните маски, които си правите преди измиване.

 

Тя също така може да замести балсама за коса. След като измиете косата с шампоан, може да я подсушите леко с микрофибърна кърпа и след това да нанесете розова вода - от корена до върха. Опитайте този трик и косата ще изглежда по загладена и блестяща.