Абонирай се

Как да подреждате храната в домашния хладилник

Публикувано от admin 07.03.2019 0 Коментар(а)

Обикновено домашният хладилник има четири големи отделения, разпределени на етажи, за храната, която следва да поставяте в него. В този текст, ще разгледаме правилният ред на разполагане на храната по етажите, нещо, което от голямо значение за правилната употреба на този фундаментален уред за домакинствата.

 

Най-долният, приземен етаж в хладилника обикновено съдържа контейнери, които са изолирани. Там трябва да се поставят салати, плодове и зеленчуци, съхранени добре в техните опаковки. Ако зеленчуците не са измити добре и не са опаковани, следва да да ги измиете, изсушите и опаковате правилно за съхранение в хладилна. Винаги ги измивайте добре преди да ги изядете, а за някои видове салата е добре да ги накисвате според правилата, преди да ги овкусите и сложите на масата.

 

На следващият етаж отдолу нагоре се намира етажерката за сурово месо, птиче месо  и риба в запечатани опаковки. Те трябва да спрат възможността месата да се докосват или да капят върху други храни. Суровите меса трябва винаги да се съхраняват на дъното на хладилника, за да се предотврати кръстосано заразяване. Уверете се, че всяко месо е опаковано много добре запечатано, така че да не влиза в контакт с други храни.

 

На трети етаж следва да се поставят продукти готови за ядене: кремове и торти, някакви сладкиши със сметана, сготвени храни, остатъци от храни, пакетирани храни, мариновани храни в буркани, и много други. Естествено и тук важи правилото за качественото отделяне на всеки вид храна от другата в близост, за да не се получава замърсяване или прехвърляне на бактерии.

 

Най-горният етаж в хладилника, обикновено този под фризера е предназначен за млечните храни. Там може да оставяте добре пакетирани сирена и кашкавал, кисело и прясно мляко, продукти базирани на млякото. Те трябва да са пакетирани добре и да се използват според срока на годност, който се променя веднъж след като сте отворили продукта.

 

Практиката ще ви помогне да станете добри домакини и да използвате хладилника по най-добрия възможен начин, за да можете винаги да слагате на масата вкусна, здравословна и добре поддържана храна.