Абонирай се

Как да аранжираме малка баня?

Публикувано от gabi 10.04.2024 0 Коментар(а)

Проектирането на малка баня може да се окаже доста голямо предизвикателство - в ограничено пространство трябва да се намери място за елементи за оборудването, но също така трябва да се погрижите за естетиката. Въпреки това малката баня може да бъде едновременно красива и функционална - това е въпрос на обмислени решения и правилен избор на мебели, цветове и детайли. Как да аранжираме малка баня? Да проверим!

 

Откъде да започнем при проектирането на малка баня?

 

Въпреки че днес в много магазини за обзавеждане или плочки можете да видите примерни аранжировки и да получите помощ от дизайнер, добре е да имате и собствена идея и информация за точните размери на банята.

 

Пригответе план на банята с точните размери на всяка стена и пода. Вземете предвид всички възможни ниши, както и местоположението на съществуващите инсталации - това е важно, ако не възнамерявате да ги променяте. Въз основа на това ще може да се планира разположението на ключовото оборудване и мебелите.

 

Това не бива да се пропуска дори в най-малката баня:

 

  • Умивалник - малки по размер умивалници са подходящи за малки пространства. Ако това е единствената баня в къщата или апартамента, уверете се, че не е твърде малък. Миенето на ръцете или лицето в много тесни умивалници е много неудобно.
  • Тоалетна чиния - за малка баня най-добре е да се използва окачена тоалетна чиния с компактни размери.
  • Душ или вана - някои хора са на мнение, че в малка баня има място само за душ. Това обаче зависи много от формата и пропорциите на помещението. В някои бани е подходяща ъглова или стенна вана, която може да има и сгъваеми защити срещу пръскане, които позволяват не само удобно къпане, но и вземане на душ.
  • Мебели - вземете предвид не само шкафче под умивалника, но и стенни или стоящи шкафове. На пазара ще намерите стенни шкафове за баня с огледални врати - популярно решение за малки бани.

 

Разбира се, банята не се състои само от тоалетна чиния, умивалник и душ, но и от плочки, аксесоари, мебели и много други принадлежности. По очевидни причини обаче в малката баня броят на тези елементи трябва да бъде ограничен. Ще постигнете оптически по-голямо пространство, като ограничите броя на предметите извън мебелите, както и като използвате последователна естетическа и цветова схема за всички елементи на аранжировката.

 

Инфографика на Pepco за оптично разширяване на банята.

Как да увеличим пространството в банята?

 

Има няколко трика и изпитани начини за увеличаване на пространството дори в много тясна баня:

 

  • Помислете за преместване на пералната машина в друго помещение - например в антрето, кухнята или сервизното помещение.
  • Изберете високи и висящи мебели - използвайте потенциала на стените, за да получите място за съхранение на тоалетни принадлежности и почистващи препарати.
  • Изберете компактен санитарен фаянс - в продажба се предлагат много тесни умивалници, малки душ кабини и тоалетни чинии, които заемат минимално пространство.
  • Играйте с цветовете - светлите цветове оптически уголемяват пространството. Можете допълнително да подсилите това впечатление, като изберете гланцирани плочки и използвате големи огледала.

 

Дори малката баня може да бъде обзаведена по естетичен и практичен начин. Като се има предвид ограниченото пространство, заложете само на внимателно подбрани аксесоари и декорации. Можете да закупите всичко необходимо от магазините на Pepco.

 

Аксесоари и декорации за баня с малка площ

Малка баня в бяло, черно и кафяво.

Декорацията на банята не се състои само от плочки, мебели и санитарен фаянс, но и от практични и декоративни детайли. Аксесоари за баня от Pepco са от съществено значение за тяхната функционалност. Дори в най-малката баня те могат да бъдат полезни:

 

  • Държачи и закачалки - предимно за тоалетна хартия, но също и за кърпи. Много хора се чудят къде да закачат хавлиите в малката баня, когато повечето стени са заети. Специална закачалка за врата или закачалка на външната стена на душ кабината може да бъде чудесен вариант.
  • Контейнери - например за козметика, четки за зъби, клечки за уши и други аксесоари. За малките бани са най-подходящи контейнери с ергономични форми (особено квадратни и правоъгълни, които могат да се поставят един до друг).
  • Кърпи - не само за тяло, но и за ръце и лице. За малка баня е най-добре да изберете едноцветни кърпи в сходни цветове, които няма да създадат впечатление за хаос.
  • Четка за тоалетна - за да спестите място на пода, можете да изберете модел за окачване.

 

В малката баня е добре да поддържате ред, да връщате нещата на мястото им и да внимавате да няма прекалено много предмети извън шкафовете. Това се отнася по-специално за козметиката и почистващите продукти. Добре е да проектирате шкафове със затварящи се врати, за да можете да съхранявате всички тези неща. Отворените рафтове в малка баня не са най-подходящият избор. Когато поставите много обекти върху тях, те ще изглеждат претрупани. Имайте предвид, че дори в малка баня си струва да се погрижите за функционалността и естетиката, така че не забравяйте за аксесоарите и детайлите, които можете да купите в Pepco - те често определят характера на цялата аранжировка.