Абонирай се

Френско спално бельо

Публикувано от admin 14.01.2020 0 Коментар(а)

Френското спално бельо или спалните комплекти във френски стил са перфектен избор за създаване на дизайн в провансалски стил. Френският стил се интерпретира в студени и ненаситени нюанси. Този избор е обоснован от местоположението и климатичната  зоната на географската област Прованс. Южната част на Франция „огрява” обитателите си с горещо слънце почти през цялата година. Те строят къщите си с естествени материали (дърво, камък, глина, керамика и други), като използват светли и студени цветове за своята украса. Това създава комфортна и прохладна вътрешна среда, която ги защитава от топлината.

За създаването на лек и просторен дизайн в стил Проанс се използват мебели, базирани върху непреходния класически стил, но с етнически, френски нотки. Обзавеждането на спалнята често е боядисано в бели или  светли, хладни тонове. Тази спалня обикновено е изработена от масивна бреза, ясен или  друга дървесина, а крачетата и са подсилени и украсени с издълбани модели. Дървената табла и подножието на леглото обикновено са украсени с фрезовани панели или ламперия.

 

Съществуват и легла с метални модели с елементи от ковано желязо. Шкаф, скрин, тоалетна масичка, люлеещ се стол и други се срещат често тук. Всичко се избира със семпъл и лаконичен дизайн, а съчетанията са хармонични.

 

 

Комбинацията от мебели е добре да бъде в един същи стил и да се използва само естествен текстил за всички спални комплекти, покривала за мека мебел, декоративни възглавнички, пердета и килими.

 

Провансалският стил се отличава с текстил от естествени влакна. Възглавниците с различни размери се подреждат върху леглото (от 2 до 5 броя) с калъфки за възглавници с фина дантела и с малки цветни орнаменти. Леглата са направени от парцали или естествена материя с дебел цветен модел.

 

Завесите за спалнята се избират от леки текстилни изделия с флорална украса и къдрици по краищата. За удобство се използват широки куки от двете страните, които се шият от същия плат като къдриците.

 

 

Характерно за този стил е да се използва лека мазилка или светли панели по стените и плочки на пода. За цвят на стените обикновено се избира бяло. Тапети за декорация рядко се използват. Ако размерите позволяват, стените могат да бъдат украсени с остъклени тухлени прозорци или да се постави мазилка, както и да се създадат ниши и декоративни рафтове там.

 

В този дизайн работят добре и плочки. Във високите жилищни сгради за такова решение може да се използва отоплителна система в спалнята. Стилът се характеризира с бели врати и дървени рамки на прозорците.