Абонирай се

Активният мъж: как да изберем най-добрите обувки за тренировка?

Публикувано от gabi 23.02.2024 0 Коментар(а)

Ако сте от мъжете, които постоянно са в движение и спортът е второто ви аз, то със сигурност не трябва да правите компромиси с обувките. Всеки атлет знае, че маратонките имат огромно значение не само за постиженията, но и за безопасността. Обути подходящо, можете спокойно да бягате, правите HIIT тренировки, вдигате тежести в залата, играете баскетбол или тенис или каквото друго сте избрали да правите днес. Обувките имат значение! Изберете вашите внимателно. Ето на какво да обърнете внимание.

 

Основни правила

 

Независимо, какъв е любимият ви начин на движение, спорт и активности, има няколко общовалидни правила, към които е добре да се придържате във всеки случай. На първо място, изберете мъжки спортни обувки, които идеално пасват на крака ви и имат плътно прилепване, разбира се без да стягат. Когато тренирате, не трябва да има никакво приплъзване и излишно движение на крака в обувката. Подметките трябва да са с добро сцепление, широки и стабилни, за да придържат крака при странични движения. Различните материали и технологии като гъвкава междинна подметка за повече свобода на движение и поддръжка на петата с подсилени пети за повече стабилност, също са препоръчителни. Избирайте спортни обувки, които предлагат иновации, съобразени с комфорта при упражняване на вашия спорт. Всички големи компании имат подобни чифтове. 

 

Изберете мъжки спортни обувки според вашия лайфстайл

 

Както вече споменахме, различните спортове изискват различен тип технологии, вложени в обувката. Ето и какво да търсите при различните активности.

 

  • Обувки за ходене – трябват ви леки обувки с поглъщане на удара при стъпване в петата и при стъпалото. Изберете мъжки спортни обувки с удобна мека горна част, както и поддържащ стъпалото свод, който ще се погрижи за комфорта ви по време на интензивно ходене.
  • Маратонки за бягане – При тях търсете не само омекотяване на удара и поддръжка за петата, но и омекотяване в междинната подметка. Много брандове предлагат линии от т.нар. running shoes – или обувки за бягане, като лесно можете да се ориентирате и да подберете чифт за вас.
  • Обувки за фитнеса – мъжките спортни обувки за тренировки трябва да имат широка подметка, която да осигурява не само странична стабилност, но и добро сцепление. Препоръчителни са и по-ниски пръсти в сравнение с обувките за бягане, както и твърда поддръжка за петата.
  • Обувки за тенис – ако сте фенове на тениса, изберете обувки, които поддържат стъпалото при бързите движения и свързания с тях удар при стъпването. Трябва ви стабилност и от външната, и от вътрешната страна на крака и гъвкава подметка за бързи реакции и свобода на движението. Меката подметка е за корт с по-мека настилка, а твърдата – за по-твърдите кортове.
  • Баскетбол – този супер популярен и атрактивен спорт изисква носенето на мъжки спортни обувки с твърда дебела подметка, за допълнителна стабилност. Тя ще ви даде всичко, от което се нуждаете за удобно бягане и скок към коша.
  • За тренировки с тежести – при тях изберете обувки с много стабилна подметка, които ще добавят височина в петата и така ще улеснят по-добрия клек. Заложете на по-мека предна част на стъпалото.
  • за HIIT класове – ако любимото ви нещо са тренировките с висока интензивност, за вас препоръчителни са стабилни мъжки спортни обувки с технология за мощност и връщане на енергията с всеки скок и стъпка.

 

Готови ли сте за спорт?

 

Всяка спортна активност, която упражнявате повече от три пъти седмично, е добре да върви със съответния чифт мъжки спортни обувки. Избирайте дишащи и удобни модели, които пасват идеално на крака ви и ще ви помогнат безопасно, комфортно и по-успешно да упражнявате избрания от вас спорт. Движете се свободно и побеждавайте!