Абонирай се

Пътят на ванилията от кулинарията до луксозната парфюмерия

Публикувано от admin 11.12.2017 0 Коментар(а)

Всеки е усещал невероятният нежен и сладък аромат на ванилията, но знаете ли историята на тази популярна подправка в сладкарството, която намери приложение и в луксозната парфюмерия? Родното място на ванилията е мексиканската джунгла, а първият човек, който е усетил невероятния аромат на растението, се смята, че е Христофор Колумб през 1502 година. Очаквано или не, чистата ванилия е третата най-скъпа подправка в целия свят, а преди нея се нареждат само златистият шафран и кардамонът.

Ванилията е есенция, която се извлича от определен вид орхидеи, принадлежащи към род Ванила, от където произлиза и името. В превод от испански, „ванила“ означава малка ножница, в която се прибира и съхранява шпага. Към този род спадат над 100 растения, но само 2 от тях са годни за употреба. Това са Vanilla planifolia и Vanilla tahitiensis. Самото растение е дълга около 20 метра лиана с тъмнозелени, овални листа и великолепен жълт цвят, който се разтваря за ден. То е познато още от времето на ацтеките, които наричали ванилията черно цвете и я добавяли в топла напитка, заедно с какао, лют червен пипер и мед.

Макар да се смята, че Колумб пръв е усетил благоухания аромат на ванилията, то тя е пренесена в Европа от испанските конквистадори, които запознали и хората на стария континет с какаото. Това се случило през 16 век. Били са необходими няколко десетилетия на европейците, за да открият невероятните приложения на растението. Чак през 1602 година, многоуважаваният придворен фармацефт на кралица Елизабер I установил, че сладникавият аромат на ванилията чудесно би подхождал на някои от печивата, които се приготвят в двореца. Така една от най-скъпите подправки започнала да се ползва първо в царската кухня, а вече и по целия свят. В Европа, по-често се ползват ванилени пръчици и зърна, докато в Северна Америка предпочитат повече самата есенция, извлечена от растението.

Ароматъте, които се извличат от двата вида орхиди се разлчават малко, като екстрактът добит от Vanilla Tahitienis е с по-сладък аромат и по-тъмен цвят. Vanilla Tahitienis е наречена още френската ванилия, заради широкото разпространение, което налагат именно французите скоро след появата на новото растение на континента.

Не след дълго, ванилията намерила още едно предложение. Започнали са да я добавят в тютюна, за по-приятен аромат, а аристократите по това време са били силно впечатлени от ароматното нововъведение в тютюневата индрустрия. Оказва се, че ароматът започва да въздейства особено на голям брой хора и специалисти проучват ваниленото ухание. Установява се, че ванилията е изключително силен афродизиак.

Козметичната индустрия и парфюмерията скоро обърнали поглед към екзотичния нов аромат, който спечелил сърцата както на европейците, така и на американците. Благодарение на сладкото си ухание и влиянието върху човека, ванилията бързо се превръща в основна съставка на много от парфюмите. Най-често се ползва при създаването наразлични маркови парфюми с ориенталски ароматни нотки. Техните съставки често са изключително екзотични за нашите ширини и много хора ги наричат „гурме аромати“. 

Ароматът на ванилия се комбинира чудесно с десетки други благоухания. Сред са нежният мирис на розата, цитрусовите нотки на лимон, портокал и грейпфрут, а какото допълва чудесно подобен вид ароматни комбинации. Смята се, че третата най-скъпа подправка може да пребори безсънието, намалява стреса и в комбинация с аромат на мандарина ще ви помогне да имате здрав и спокоен сън.