Абонирай се

Обувки за плоскостъпие

Публикувано от admin 14.07.2015 0 Коментар(а)

Доказано е, че плоскостъпие може да се появи и в по-късна възраст възраст. Често то се появява след 42 години.

Стъпалото има два свода – надлъжен и напречен. Първият е от основата на пръстите до петата, а вторият между палеца и безименния пръст. Когато единият от двата свода се изравни или спадне, се получава плоскостъпие, в следствие на което мускулите и сухожилията на ходилата на прасците се натоварват. 

 

Препоръчани обувки при плоскостъпие

Първоначално се наблюдава тежест и умора в ходилата и прасците, но с времето те се усилват и могат да причинят оток по гърба на ходилата и глезените. Това води до деформации на стъпалата, мазоли в основата на пръстите и затруднено придвижване.

Плоскостъпието се причинява най-често от наднормено тегло, неудобни обувки- прекалено високи или обувки с прекалено плоски подметки. Също така причина може да бъде продължителното стоене прав, прекомерно натоварване, диабет, артрит  и други заболявания. Всеки много лесно може да определи дали страда от плоскостъпие. За целта трябва да се измерят сводовете с отпечатъци на ходилата върху хартия с помощта на мастило. При нормално състояние на стъпалото вътрешната страна не би трябвало да оставя отпечатък.

Съвременното диагностициране на плоскостъпие се извършва с компютърни методи, които оценяват изразността на свода. За да се уточни  диагнозата, се използва рентгенография. За профилактикае необходимо да се контролира теглото, да се спазва подходящ режим на работа и спорт, и най-вече да се носят подходящи обувки. Ако степента на плоскостъпие е по-лека, добре е да се прави  лечебна гимнастика, която включва упражнения за подбедрените мускулите и укрепване на свода. Препоръчително е ходенето на бос крак лятно време тъй като това подобрява издръжливостта на мускулатурата и укрепва свода. Най- добре е да се носят ортопедични обувки и чехли, които позволяват корекция на ходилото. Те трябва да са с вграден надлъжен и напречен свод. Също така се препоръчват ортопедичните стелки

 

Вижте нашите предложение за ортопедични обувки тук: http://stylezone.bg/damski-obuvki-ravni