Абонирай се

Обувките, модата и революцията

Публикувано от admin 06.03.2016 0 Коментар(а)

Франция е известна с много неща, сред тях са виното, сиренето, богатата си история и модата. Част от модната революция случила се през изминалите векове в тази страна е свързана с обувките. Обувките са неизменна част от модата, а тя на свой ред е на почит в страната на петлите. Франция е допринесла в голяма степен за модата и в частност за модата при обувките. Различните процеси протекли в тази страна са променяли облика на обувките, като това е рефлектирало и върху световните модни тенденции при обувките. Днес световно известните марки предлагат различни видове официални обувки, спортни обувки, летни и зимни обувки, дамски обувки, детски обувки и мъжки обувки. Голяма част от тях са повлияни малко или много от модата, която се е родила във Франция. 


Обувките с ток са световно известни и всяка жена иска да притежава колкото се може повече от тези видове обувки в своя гардероб. Изобилието и разнообразието от цветове, големина и модел на дамски ботуши, дамски боти, дамски официални обувки и дамски сандали е огромно. Всички те се различават по много неща, но всички те имат и едно общо помежду си и то е токчето. Макар токчетата да са се появили първо в древен Египет, именно Франция е страната, която ги е поставила в центъра на вниманието. Френски офицер носещ дълги кожени ботуши с ток станал един от първите законодатели в областта на модата и на обувките с ток. Той носел такива ботуши за да може по-лесно да се закрепя за стремето по време на езда. В последствие обувките с ток станали любими и на кралете. През 1690 година във Франция се носели толкова високи и тънки токчета, че някой жени имали нужда от бастун за да се придвижват по-лесно и да пазят баланс. Родили се първите закони, определящи височината на тока. Най-високите токове били запазена марка за аристокрацията. 
Френската революция променила Франция и това се отразило и в модата. Корсетите и обувките с ток били забранени, а представителите на революцията говорели за простичък живот, лишен от излишен лукс и суета. По време на управлението на Наполеон корсетите се завърнали на мода, както и кринолина. Обувките с ток обаче все още били забранени. Това се променило през двадесети век. Той се превърнал в бум на обущарите, като различните модели никнели, като гъби, а с напредването на индустрията започнало и серийното производство на обувки.